Azok a körülmények, melyek között az árucsere zajlik, továbbá azok az eszközök, melyekkel az árucserét végzik.Az árucseréhez a bolti kereskedelem esetében elsősorban épületre van szükség, ami lehet saját vagy bérelt, lehet egy lakóházon belül kialakítva, vagy különálló épület is.

Az épület részei

  1. bejárat: ez szolgálja a vásárlók közlekedését, itt helyezkedik el a cégtábla, a különböző tájékoztató feliratok, elsősorban a nyitva tartásra vonatkozóan
  2. kirakat: több célt is szolgálhat
    • tájékoztat a forgalmazott áruk köréről, az áraikról
    • reklám értéke van
    • befolyásolja a városképet
  3. korszerű bevásárlóközpontokban van a vásárlók beléptetését szolgáló tér, itt helyezkednek el a bevásárlókocsik, kosarak
  4. árusító vagy eladótér
    • itt helyezik el az árukat
    • itt mozognak a vásárlók
    • az eladók és pénztárosok munkahelye
  5. raktárak: az áru tárolására szolgálnak
  6. üzemi helyiségek
    • áru fogadótér, ami az épület hátsó részén kialakított külön helyiség, innen nyílik a raktár és az eladótér. Kialakításánál figyelembe kell venni az élelmiszer biztonsági és higiéniai előírásokat (HACCP rendszer), miszerint ugyanazon a bejáraton keresztül nem szállítható a tej és tejkészítmény, hús és húsárú, kenyér és péksütemény, földes áru stb.
    • áru előkészítő és csomagolótér: itt végzik azokat a munkaműveleteket, melyekkel a szállítói csomagolásból fogyasztói csomagolást készítenek (pl. baromfi félék szétcsomagolása), a felvágottak szeletelése is itt történik
    • szociális helyiségek: ide tartoznak az öltözők, mellékhelyiségek (mosdó, illemhely, zuhanyzó), étkező, pihenőszoba, kijelölt dohányzóhely stb.
    • iroda, esetleg irodák, ahol az adminisztrációs tevékenység történik

Üzemi helyiségek gépei és berendezései

A raktár berendezése

  • polcok, anyaguk általában fém vagy műanyag
  • a polcokon helyezik el a darabárut és a kisebb dobozokat
  • a súlyosabb, nagyobb csomagokat raklapokon helyezik el (az árut közvetlenül a földre tenni nem szabad)
  • találhatók hűtő berendezések, esetleg hűtőkamra
  • mérőeszközök: lehet mázsa, mérleg, folyadék mérőeszköz (már ritkán)

Csomagoló és előkészítő helyiség berendezései

  • különböző szeletelő gépek
  • vágódeszka, kések, tálcák
  • csomagoló anyagok, fóliázó gépek
  • őrlő, daráló gépek
  • az előkészítő helyiségben 5m-en belül hideg-melegvizes kézmosási lehetőséget kell biztosítani

Szociális helyiségek berendezései

  • öltözőszekrények
  • illemhely tartozékai stb.

A pénztárgépek szerepe a kereskedelmi munkában

A pénztárgépek feladata

  • a bolt bevételének gyűjtése
  • a készpénz tárolása címletenként
  • a különböző vásárlási utalványok fogadása
  • a kártyás fizetés elfogadása

A pénztárgép típusát az APEH határozza meg úgy, hogy tájékoztatja a vállalkozókat a választható pénztárgépek köréről.

A pénztárgéppel szemben támasztott követelmények

  • legyen alkalmas a bevétel rögzítésére
  • az adókulcsok és adómértékek kimutatására
  • tájékoztassa a vásárlót (közben is)
  • adjon blokkot
  • ha a technikai feltételek adottak, tudja leolvasni a vonalkódot
  • segítsen a készletnyilvántartásban

Árumozgató eszközök

  • kiskocsi (4 kerék)
  • béka (kézi targonca)
  • molnár kocsi (2 kerék+rúd)
  • szállítókocsi lehet két változata (4 oldallapja van, vagy az egyik oldallap hiányzik), bolti tárolásra is alkalmasak
  • nagyobb üzletekben, bevásárlóközpontokban, magas raktárakban a targoncák különböző fajtáit is alkalmazzák (villás, valamint emelő targonca)
  • lehet még futószalag és lift az árumozgatás eszköze

A boltok gépei, berendezései használata közben nem szabad elfeledkezni azok balesetveszélyességéről. A munkáltató kötelessége időnként balesetvédelmi oktatásban részesítenie a dolgozókat.

Vagyonvédelmi eszközök

  • rács az ajtón, ablakon
  • kamera az eladótérben, a bejáratnál, a hátsó bejáratnál, a raktárban
  • az eladótérben elhelyezett tükör, amit az eladó vagy pénztáros jól lát
  • hangjelző eszköz
  • fényjelzés
  • hang- és fényjelzés kombinálva
  • riasztógomb (a pénztáros keze ügyében)
  • a védelmi eszközök közvetlen összeköttetésben vannak vagy a telepítő céggel, vagy a rendőrséggel

Biztonsági őrök, biztonsági ügyelő személyek alkalmazásának inkább elriasztó hatása van, de saját határkörben nem intézkedhetnek (ha pl. lopást észlelnek az üzletvezetőt vagy a rendőrséget értesítik, az eladótértől különálló helyiségben ők végezhetik csak el a vásárló táskájának stb. kiürítését)

Az üzlet belső képét meghatározó tényezők

  • az alkalmazott színek: függnek a bolt profiljától és a bolt adottságaitól, a belső tér kialakításától
    • általában a fehér, a világoskék, a világoszöld hideg színek és a tisztaság érzését keltik, ezért is ajánlottak élelmiszer boltokban
    • a piros, narancs, barna színek meleg színek, ezért nem ajánlottak élelmiszer boltokban, inkább egyéb jellegű üzletek színei
    • a színeket igazítani kell az árusítandó termékhez a tulajdonos igénye szerint
    • a színekkel lehet a bolt méretét optikailag növelni, illetve csökkenteni is
  • a világítás: megfelelőnek kell lennie, célszerű a természetes világítás, mivel pl. a neon befolyásolja a termék színének valódiságát.
  • a padlóburkolat színe és anyaga: legyen szinkronban az üzlet egészével, de figyelni kell, hogy
    • ne legyen balesetveszélyes (csúszós)
    • kopásálló legyen és bírja az esetleges gépi tisztítást is
  • a tároló eszközök formája, színe és anyaga: jól tisztíthatóak, higiénikusak legyenek, ugyanakkor harmonizáljanak az üzlet többi részével is.
  • Dekoráció: vigyázni kell, hogy ne legyen túlzott. Az áruk csomagolásukkal, színeikkel önmagukat kínálják, ha a dekoráció ezt fölözi, akkor kioltják egymás hatását.

Általános követelmény, hogy a bolt minden része könnyen tisztítható és balesetveszélyt kerülő legyen.