A gabonafélék egyszikűek és a pázsitfélék közé tartozó szemtermése.
A gabonaszemnek három fő része van:

  • héj: döntően cellulózt, ásványi anyagokat és B1 vitamint tartalmaz
  • magbelső: endosperm, lisztestest: 60-70% keményítő, 10% nem teljes értékű fehérje gliadin és glutenin – közös néven sikérképző fehérjék (gluterninre allergiások a liszt érzékenyek). A sikér határozza meg a lisztek sütőipari értékét.
  • csíra: jelentős mennyiségű olajat, E vitamint, kevés cukrot és fehérjét tartalmaz.

A gabonafélék feldolgozási termékeit gyűjtőnéven CEREÁLIÁK-nak nevezzük. Ezeket őrléssel, hántolással, puffasztással, pelyhesítéssel és extrudálással állítják elő.

Liszt

Búzából őrléssel nyert finom szemcséjű termék. A liszt minőségét meghatározza a liszt színe, jellegzetes szaga, kissé édeskés íze és a szemcse finomsága.

Fajtái:

  • BL80 – kenyérliszt (0.80% egy kg liszt elégetése után visszamaradó hamutartalom %-ban)
  • BL55 – finomliszt (0,55% hamutartalom)
  • BFF55 – rétesliszt (régen grízliszt)
  • BF55 – félfogós liszt (fele finomliszt, fele rétesliszt)
  • teljes kiőrlésű liszt – nem választják szét a lisztet meg a korpát

Darák

Színük sötétebb árnyalatú, szemcsézetük durvább, mint a lisztnek.

  • asztali dara vagy búzadara
  • durum asztali dara (durum búzából készül)
  • kukoricadara

Hántolt termékek

  • rizs: előállítanak barna és csiszolt rizst, amelynek fényezett és fényezetlen változata van. Szemnagyság szerint van A (nagyobb) és B (apróbb) minőség
  • hántolt búza: búzagyöngy vagy búzarizs, rizsptló, ha kevés a rizstermés pótolható vele
  • hántolt árpa: árpagyöngy vagy gersli

Pelyhek

Búzából, zabból, rizsből és kukoricából készülnek, tápszerek és diétás élelmiszerek előállítására készülnek.

Puffasztott termékek

Búzából, zabból, rizsből és kukoricából készülnek.

Korpák

Közülük étkezési célra a búzakorpa és a zabkorpa kerül forgaloma.
Forgalomba hoznak még búzacsírát és cerbona termékeket.
A cerbona termékek extrudáláson feltárt termékek, csökkentett a színhidrát és zsírtartlamuk. Pl. müzli, müzli szeletek, ropogós csemegék, reggeliző ételek.Kevert malomipari termék a D-Jo, diópótló, búzacsíra és napraforgómag keveréke.
Félkész malomipari termékek: tejbegrízpor, panírozó por, palacsintapor, mini fánk por…Híres magyar malmok: Soproni Gőzmalom, Pesti Hengerműmalom