A logisztikai szolgáltató, olyan külső szolgáltató, mely a megbízó vállalat teljes vagy részbeni logisztikai feladatait teljesíti ill., átvállalja. Célja a különböző logisztikai tevékenységek biztosítása gyártó és felhasználó között.

A vállalatok annak érdekében, hogy az alapfolyamataikra tudjanak összpontosítani az egyéb különböző feladatokat, ami nem közvetlenül a termeléssel függnek össze, azt a logisztikai szolgáltatókra, logisztikai tevékenységet folytató vállalkozásokra bízzák.

A logisztikai szolgáltatók megfelelő kiszolgálás érdekében logisztikai központokat hoztak létre. Kezdetben a termelés és értékesítési folyamatok integrálása miatt. Ezek először az 1970években alakultak ki Nyugat-Európában.

Az 1980-as évektől kezdődően a termeléshez és értékesítéshez kapcsolódó szolgáltatások iránti megnövekedett igények.

  • I. 1PL logisztikai tevékenység 1 logisztikai tevékenység - szolgáltató (pl. raktározás és a hozzátartozó tevékenységek)
  • II. 2PL Több logisztikai tevékenység több szolgáltató (szállítmányozás, informatikai rendszer.)
  • III. 3PL Több logisztikai szolgáltatás - egy szolgáltató (a szolgáltatást a megbízó vállalatra szabják).
  • IV. 4PL Az összes logisztikai szolgáltatás – egy szolgáltató.(logisztikai központok)

Alap logisztikai szolgáltatások:

  • Fuvarozás, fuvarozási szolgáltatás:
    Fuvardíj ellenében más tulajdonában lévő árukat juttatnak el a feladási helytől a rendeltetési helyig. Pl. Motoros futárszolgálat , kamion, tehergépkocsi vasút.
  • Szállítmányozás:
    Az a széleskörű szolgáltatás, amely a fuvaroztatót a fuvarozóval összehangolja az áru továbbításával kapcsolatban, a megbízót tehermentesíti a sok utánajárást igénylő munkától, ami szállítás során felmerül.
  • Raktározás:
    Egy adott áru tárolása és mozgatása zárt területen belül.
  • Információs rendszer működtetése:
    Logisztikai feladatok informatikai rendszereinek összehangolása.
  • Elosztás:
    Az áru kiszállítása.

Értékhozzáadott szolgáltatások:

  • Készlegazdálkodás:
    A készlet beszerzésével, tárolásával, mozgatásával, kiszolgálásával foglalkozik.
  • Komissiózás:
    Kiszállítás a tárolótérből az áru előkészítő térbe.
  • Címkézés:
    Az áru tulajdonságainak feltüntetése.
  • Visszáru és hulladékgazdálkodás:
    A kiürült szállítóedények, tartályok visszaszállítása, a keletkezet hulladék megfelelő kezelése a környezetvédelmi szempontok alapján.(Inverz logisztika)
  • Selejt kezelése:
    Ez is az inverz logisztika része, megfelelő tárolás, majd visszacsomagolás után visszajuttatása a megbízóhoz.
  • Tanácsadás:
    Megfelelő szállítóeszköz, útvonal, csomagolás stb. megválasztásához segítség

Logisztikai központok:

Komplex, kibővített szolgáltatást nyújtó áruforgalmi központokat nevezzük logisztikai központnak. Kapcsolataikat felhasználva a szolgáltatók egy-egy központban, banki, biztonságtechnikai, biztosítási, kölcsönzési, vám ügyintézési, éttermi és szállodai, javítási tanácsadási szolgáltatásokat is végeznek. Jelenlétük elősegíti a térség gazdasági fejlődését, de ahhoz, hogy egy régióba logisztikai központ települjön fejlett gazdaságra, infrastruktúrára, több fajta közlekedési csomópontra van szükség.  Magyarországon 9 ilyen logisztikai központ létesült.

A logisztikai központok kialakulásának lépcsőfokai:

  1. Áruelosztó központok:
    A megtermelt értékek térbeni elosztása a JIT elvű beszállítás, tárolás kiszállítás alapján és az megfelelő informatikai rendszerek használata. Ilyenek pl.: a nagykereskedelmi raktárak.
  2. Áruforgalmi központok:
    Mely a vállatoknak nyújtott szolgáltatásokon kívül a közlekedési ágazatokat is bekapcsolják a folyamatba. Ilyenek működnek pl.: az ipari parkokban.
  3. Logisztikai központok:
    Komplex, kibővített szolgáltatást nyújtó áruforgalmi központokat nevezzük logisztikai központnak. Kapcsolataikat felhasználva a szolgáltatók egy-egy központban, banki, biztonságtechnikai, biztosítási, kölcsönzési, vám ügyintézési, éttermi és szállodai, javítási tanácsadási szolgáltatásokat is végeznek. Jelenlétük elősegíti a térség gazdasági fejlődését. De ahhoz, hogy egy régióba logisztikai központ települjön fejlett gazdaságra, infrastruktúrára, több fajtaközlekedési csomópontra van szükség. Magyarországon 9 ilyen logisztikai központ létesült.

Logisztikai szolgáltatók: DHL, DLS, FEDex MLP stb.

Az Unilever óriáskonszern szerződést kötött az egyik magyarországi logisztikai szolgáltató céggel, hogy a gyár délkelet Európa felé irányuló logisztikai feladatait Magyarországról fogják irányítani, ellátni.

Szolgáltatások típusai:

  • Eszköz alapú (raktár, járműpark, konténerek)
  • Menedzsment alapú (termékáramláshoz kapcsolatos információk nyújtása)
  • Integrált (testre szabottan eszközt és információt is)